uit: De Gelderlander, vrij. 30 okt.

In De Gelderlander van vandaag 30 oktober staat een artikel over het ‘armenpaadje’ op begraafplaats Jonkerbos. Nu een herdenking met Allerzielen niet mogelijk is, is onze straatpastor Lucy Geertman en een ploeg van stichting Dagloon naar Jonkerbos gegaan om ‘ons’ deel van de begraafplaats in orde te brengen, graven schoon te maken en verse bloemen neer te zetten.

De online versie lees je hieronder. Voor de papieren versie (de krant) klik je hier.

 

Allerzielen voor Nijmeegse daklozen: geen viering, wel herdenken

NIJMEGEN – Nijmeegse daklozen hebben met Allerzielen een herdenking op Jonkerbos. Een echte bijeenkomst kan nu niet maar ‘hun’ deel van de begraafplaats hebben ze wel in orde gemaakt.

Anne Nijtmans 30-10-20, 07:13

Elk jaar eind oktober gaat een ploeg van Stichting Dagloon naar het ‘armenpaadje’ van begraafplaats Jonkerbos. De medewerkers maken de graven schoon en zetten verse bloemen neer.

 

 

 

 

Straatpastor Lucy Geertman (gehurkt, rechts) steekt een kaars aan bij het monument voor overleden daklozen. © Gerard Verschooten

Doden herdenken
De katholieke feestdag op 2 november, wanneer de mensen die zijn gestorven worden herdacht, is een belangrijk moment voor straatpastoraat Het Kruispunt. Op Jonkerbos is die dag gewoonlijk een druk bezochte herdenking waar dak- en thuislozen stilstaan bij degenen die overleden zijn.

Dit jaar kan dat niet. ,,We zorgen wel dat de begraafplaats er netjes bijligt zodat iedereen op zijn eigen moment kan komen om een kaars te branden of bloemen te leggen”, zegt straatpastor Lucy Geertman.

Het ‘armenpaadje’
Dat daklozen Allerzielen vieren op Jonkerbos komt omdat hier het zogeheten ‘armenpaadje’ is waar mensen liggen die door de gemeente zijn begraven. Stichting Het Kruispunt heeft er een eigen monument waar as uitgestrooid of begraven wordt.

In de ‘Namenboom’ een boom van betonijzer, hangen bladeren van klei met de namen van daklozen met geboorte en sterfdatum. Stichting Dagloon, de organisatie die mensen per dag inzet bij klussen, onderhoudt dit stukje van de begraafplaats.

 

 

 

 


Mannen van Stichting Dagloon maken de graven schoon. © Gerard Verschooten

Vorig jaar waren er nog tientallen mensen: daklozen en hulpverleners. Tijdens de herdenking werd ook de as van de Poolse dakloze Jarek begraven, daarvoor waren verschillende mensen gekomen. Een koor en andere zangers brachten liederen Burgemeester Bruls hield een korte toespraak waarin hij zei: ,,Ieder mens telt en verdient het om herdacht te worden.”

Kaars aansteken
Dit jaar komt straatpastor Geertman langs tijdens de werkzaamheden om samen met de werkers van Dagloon een kort moment stil te staan bij de overledenen en kaarsen aan te steken.