De Titus Brandsma Kapel

Deze kleine, rechthoekige kapel is in 1960 opgeleverd ter nagedachtenis aan karmelietenpater, hoogleraar en verzetsstrijder Titus Brandsma. In vorm en ruimtelijke opzet is het ontwerp van het gebouw geïnspireerd op het concentratiekamp in Dachau waar Brandsma gevangen zat en stierf.

De kapel is in 1998 uit zijn functie ontheven. Attributen uit het interieur werden voor behoud overgebracht naar de voormalige Sint Jozefkerk, in 2004 omgedoopt tot Titus Brandsma Gedachteniskerk.

Met de gebiedsontwikkeling van de Nijmeegse Hessenberg was de Titus Brandsmakapel sinds de jaren 90 jarenlang in afwachting van sloop. Zover is het nooit gekomen. Sinds 2003 staat de kapel op de Nijmeegse monumentenlijst en is het de thuisbasis voor Het Kruispunt Nijmegen.

Bron: Reliwiki 

Titus Brandsma

De kapel draagt de naam van Titus Brandsma (1881-1942). Hij was een pater karmeliet, schrijver en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij was gespecialiseerd in mystiek en hield zich daarnaast bezig met onder meer journalistiek en onderwijs.

Vanwege zijn verzet tegen de nazi-bezetter werd hij gearresteerd en op transport gezet. Hij stierf in het concentratiekamp Dachau. De katholieke kerk heeft hem zalig verklaard.

Wandelen met Titus Brandsma in Nijmegen