De Titus Brandsma Kapel

Dit bijzondere gebouw ligt in Doddendaal, hartje centrum. De kapel ligt op het voorplein van de in 1981 gesloopte Carmelkerk. Precies op deze plek werd de Karmeliet Brandsma in 1942 door de Nazi’s opgepakt, hij overleed in Dachau.

Een speciaal in het leven geroepen commissie liet in 1960 ter nagedachtenis aan Titus Brandsma een kapel en pyloon bouwen naar ontwerp van de Nijmeegse architect Dijkema. In het gebouw zijn overgangen en relaties tussen binnen en buiten gestalte geven in drie ruimtelijke eenheden: het domein, de hof en de cel. Dit zijn verwijzingen naar het kamp, de barak en de gevangeniscel van Titus Brandsma in Dachau.

De kapel is van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een gedenkwaardige historische gebeurtenis en is inmiddels een zeldzaam voorbeeld van de opvattingen van de sacrale Bossche Schoolarchitectuur in Nijmegen.

In 1998 ging de urn over naar het Titus Brandsma Memorial, de kapel werd buiten gebruik gesteld. In 2003 werd de kapel ten dienste gesteld van Stichting Het Kruispunt Nijmegen. Eind 2005 heeft de gemeente het gebouw definitief overgedragen.

De kapel is een gemeentelijk monument.

Titus Brandsma

De kapel draagt de naam van Titus Brandsma (1881-1942). Hij was een pater karmeliet, schrijver en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij was gespecialiseerd in mystiek en hield zich daarnaast bezig met onder meer journalistiek en onderwijs.

Vanwege zijn verzet tegen de nazi-bezetter werd hij gearresteerd en op transport gezet. Hij stierf in het concentratiekamp Dachau. De katholieke kerk heeft hem zalig verklaard.

Wandelen met Titus Brandsma in Nijmegen

 

 

 

De levensweg van Titus Brandsma